Changes in the Listing Requirements Post-Companies Act 2016

On Thursday 8 February 2018, I will be speaking at a one-day seminar organised by the Securities Industry Development Corporation (SIDC). The SIDC is the training and development arm of the Securities Commission Malaysia.

The seminar is titled ‘Changes in the Listing Requirements Post-Companies Act 2016: What to Look Out For’. You can find out more information and also register at the SIDC website.

The full programme is set out below. It will also be very interesting to hear from the co-speaker, Tan Ai Chia. She is the Acting Head of Regulatory Policy and Advisory of Bursa Malaysia Berhad. She oversees all the rules administered by Bursa Malaysia group, as well as regulatory policy and rule reforms in Bursa Malaysia. She will be speaking in Session 2 on the key regulatory changes impacting the capital market.

The full brochure can be downloaded from the SIDC website here.

 

Advertisements

6 thoughts on “Changes in the Listing Requirements Post-Companies Act 2016

 1. Alicia 30 January 2018 / 4:20 pm

  Is there another time slot for this Seminar? Or will one be arranged again in the near future as I’m unable to make it on the 8th Feb 2018….

  Like

  • Lee Shih 30 January 2018 / 4:26 pm

   For now, I am not aware of a repeat session being held.

   Like

  • hathyia husni 7 February 2018 / 4:01 pm

   Hi,

   We will be holding sessions around Peninsular Malaysia please go to SIDC’s website for more updates.

   Like

 2. hathyia husni 7 February 2018 / 4:02 pm

  Thank you for posting this and looking forward to seeing you tomorrow.

  Like

 3. lim kim peu 16 February 2018 / 1:09 pm

  Bahasa Melayu diwajibkan lulus bagi Pegawai Perubatan. Kenapa mahu gempar-gempurkan isu Bahasa Melayu lagi. Bahasa Melayu sudah menjadikan Bahasa rasmi dalam urusan kerajaan dan bahasa rasmi pendidikan iaitu semua sekolah rendah kerajaan hingga universiti dalam pengantar bahasa Melayu. Hanya sekolah, kolej dan universiti swasta dibenarkan dalam pengantar bahasa Inggeris atau bahasa Cina. Di sekolah, kolej dan universiti swasta diwajibkan belajar satu mata pelajaran bahasa Melayu. Sekolah, kolej dan universiti swasta dalam bahasa Inggeris atau bahasa Cina bertujuan menjimatkan pengaliran wang Malaysia jika rakyat yang berkemampuan tidak hantar anak-anak mereka belajar di luar negara dengan belajar di Malaysia dan memikat ramai pelajar luar negara datang belajar di Malaysia boleh membawa wang masuk ke Malaysia serta memberi pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Saya cadangkan jika sekolah, kolej atau universiti ada pelajar negara asing lebih baik ada beberapa guru dan pensyarah dari negara-negara tersebut yang tua, berkelayakan dan berpengalaman diambil mengajar supaya memikat lebih ramai pelajar asing datang belajar di Malaysia dan guru atau pensyarah boleh menjaga hal-ehwal pelajar-pelajar dari negara-negara masing-masing.
  Isu doktor diwajibkan lulus bahasa Melayu. Doktor rakyat Malaysia yang tidak lulus bahasa Malaysia di peringkat SPM pun boleh diserapkan menjadi doctor terlatih di Hospital Kerajaan. Saya pernah menyatakan bahawa tiada manusia 100 % sempurna (perfect). Ada yang pandai perubatan tetapi tidak minat dalam bahasa hingga gagal dalam bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris. Doktor yang gagal bahasa Melayu SPM dan melanjutkan bidang perubatan di luar Negara. Apabila tamat pengajian mereka diwajibkan mengambil Ujian Lisan bahasa Melayu berkaitan penyakit. Contoh cirit-berit atau taun dalam bahasa Inggeris ialah choleria. Batuk ialah cough. Lemah Jantung ialah Heart Attack. Seorang pelajar Cina yang paling minat dan pandai matapelajaran sains dari Tingkat 1 hingga Tingkatan 3 dan dia tidak minat Matematik mendapat markah kurang daripada 20 markah. LCE (SRP) mewajibkan lulus Bahasa Melayu, Matematik, Sains dan Sejarah atau Geografi. Guru Sains sangat suka pelajar itu kerana kepintaran dalam Sains dan menasihatkan dia semasa peperiksaan Matematik dia mesti menjawab semua mata pelajaran dengan menikam. Nasib baik pelajar itu menikam semua jawapan objektif dan berjaya lulus P8. Pelajar Cina itu belajar Tingkat 4 dan 5 tetapi gagal MCE (SPM) kerana Matematik mempunyai soalan subjektif gagal. LCE sama dengan SPM bahasa Melayu, Matematik, Sains diwajibkan lulus. Saya pernah memberi cadangan system Pendidikan Terbuka bahawa semua pelajar diwajibkan mengambil sekurang-kurangnya 7 mata pelajaran yang mereka minati dan tiada mata pelajaran diwajibkan lulus. Tiap-tiap manusia mempunyai cita-rasa dan minat berlain-lainan.
  Negara kita diperintah oleh pemimpin bodoh kerana hanya tahu ikut cara sistem pendidikan bodoh yang diamalkan oleh penjajah British. Rakyat negara-negara penjajah tentu fasih dalam bahasa rasmi negara mereka kerana adalah bahasa ibunda masing-masing. Orang British tentu fasih dan pandai dalam bahasa Inggeris kerana bahasa ibunda mereka. Semua penjajah mahu penduduk di negara-negara yang dijajah bodoh dengan tiada pelajaran atau berpelajaran rendah. Semua penjajah sengaja mengutamakan bahasa rasmi dan bahasa pengantar sekolah dalam bahasa penjajah. Semua penjajah tahu rakyat negara-negara yang dijajah miskin dan bertutur dalam bahasa ibunda masing-masing tentu tidak fasih dalam bahasa rasmi penjajah. Disebabkan kemiskinan dan ramai anak pada masa penjajahan rakyat negara-negara dijajah tidak mampu beli buku tambahan dan hantar anak ke pusat tuisyen. Pada masa penjajahan tiada pusat tuisyen kerana rakyat yang dijajah terlalu miskin, mundur dan ramai anak (tiada pil perancang). Contoh penjajah British mahu bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Geografi atau Sejarah dan Lukisan, Ugama atau bahasa ibunda diwajibkan lulus. Jika gagal satu mata pelajaran diwajib lulus maka gagal Darjah 6, Tingkatan 3 dan Tingkatan 5. Penjajah sengaja tapis supaya sedikit rakyat yang dijajah dapat belajar ke Tingkatan 1. Ramai gagal Tingkatan 3 dan Tingkatan 5. Semua ibu negeri hanya ada sebuah sekolah untuk belajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 bagi lelaki dan bilangan terhad. Tingkatan 4 dan 5 hanya sebuah di Kuala Lumpur dan Singapura dengan pengambilan sedikit sahaja. Di Malaysia tiada maktab perguruan, politeknik dan universiti. Segelintir rakyat yang terpelih belajar di maktab perguruan, politeknik dan universiti untuk berkhidmat dengan kerajaan. Sistem Pendidikan Penjajah sengaja mahu membunuh supaya ramai rakyat tiada peluang melanjutkan pelajaran lebih tinggi untuk menjimatkan kos perbelanjaan pentadbiran British di Malaya. Penjajah sengaja mahu rakyat berpelajaran rendah supaya masih bodoh lagi untuk penjajah boleh menjajah di negara-negara yang dijajah selama-lamanya.

  Like

 4. lim kim peu 16 February 2018 / 1:14 pm

  Pada Oktober 2017 ada ura-ura mahu melaksanakan satu sistem pendidikan di Malaysia dalam pengantar bahasa Inggeris yang dicadangkan oleh Menteri Pendidikan Malaysia seperti yang dilaksanakan oleh kerajaan Singapura. Saya selalu mengingatkan negara kita jangan menipu bulat-bulat daripada negara lain. Jika Negara-negara sejuk makan tepung gandum kerana hanya gandum boleh tumbuh di Negara sejuk. Rakyat Malaysia tidak boleh tiru makan tepung gandum kerana gandum tidak boleh tumbuh di Malaysia. Malaysia cuaca panas hanya boleh tanam padi. Di India tahi lembu dijemur untuk dijadikan bahan api. Di Malaysia kita gunakan gas sebagai bahan api. Singapura mengenakan Cukai Pendapatan dan GST yang tinggi untuk pendapatan negara kerana negara itu tiada sumber asli. Malaysia mempunyai banyak sumber asli sebagapi pendapatan Negara maka GST tidak sesuai. Singapura mempunyai 70 % Cina, 20 % Melayu, 6 % India dan 4 % lain-lain bangsa. Orang Cina adalah bangsa majority Singapura. Malaysia mempunyai 45 % Melayu, 23 % Cina, 10 % Iban, 10 % Kadazan, 6 % India dan 6 % lain-lain bangsa. Malaysia tidak boleh ikut seperti Singapura dengan menutup semua sekolah Melayu, Cina dan India. Saya cadangkan Sekolah Rendah Melayu, Sekolah Rendah Cina dan Sekolah Rendah Tamil dikekalkan untuk pendidikan asas bagi bahasa ibunda. Semua sekolah menengah, kolej, politeknik dan universiti kerajaan dalam bahasa pengantar Inggeris. Malaysia membernarkan sekolah menengah persendirian (swasta) dalam bahasa pengantar Cina, Melayu dan Tamil. Ibubapa yang mampu boleh hantar anak mereka ke sekolah menengah persendirian (swasta) Cina, Melayu atau Tamil dengan dikenakan yuran yang mahal. Semua sekolah menengah, kolej, politeknik dan universiti kerajaan dalam bahasa pengantar Inggeris boleh memikat pelajar-pelajar asing seperti Indonesia, Papua New Guinea, Thailand, Myanmar, Kemboja, Korea, Jepun, Vietnam, Timur Tengah dan Amerika Selatan untuk belajar di Malaysia. Ini dapat membawa masuk wang negara asing ke Malaysia untuk menambah pendapatan negara, laku barang-barang Malaysia dan memberi pekerjaan kepada orang Malaysia. Ibubapa yang mampu boleh menghantar anak mereka belajar di Indonesia bagi pelajar Melayu yang tamat persekolahan di Sekolah Menengah Swasta Melayu, pelajar Cina yang tamat persekolahan di Sekolah Menengah Swasta Cina menyambung pengajian ke negara China dan pelajar India yang tamat persekolahan di Sekolah Menengah Swasta Tamil menyambung pengajian ke negara India. Sistem pendidikan di negara Cina dan negara India lebih bertaraf tinggi dalam bahasa ibunda berbanding di Malaysia.

  Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin menyifatkan kritikan Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung kesukaran graduan mencari pekerjaan yang sesuai dengan kelulusan mereka sebagai satu kesilapan. Apa yang dikatakan oleh Tun Dr. Mahathir memang betul dan tepat. Saya pernah komen di akhbar Harakah, Facebook dan Tulisan dan cita-cita politik terpelik Malaysia – mrm bahawa buruh kasar tidak memerlukan graduan unviersiti. Kerajaan dan ibubapa telah belanja atau melabur banyak wang untuk melatih seorang pelajar dari sekolah rendah hingga ke universiti. Selepas tamat universiti mesti mendapat jawatan yang setimpal dengan kelayakan university untuk menanggung ibubapa dan menyumbang tenaga kepada kemajuan serta pembangunan negara. Jika seseorang graduan bekerja sebagai penjual nasi lemak, pemandu atau buruh kasar bahawa semua ilmu yang dibelajar dari sekolah menengah hingga ke universiti hanya sia-sia sahaja kerana tidak dapat dipraktikkan dan lama-kelamaan semua ilmu yang diperoleh akan dilupakan sahaja. Jika graduan university mempraktik apa yang dipelajari maka mereka dapat mengingat semua ilmu yang mereka pelajari di universiti. Saya belajar bidang ekonomi di Universiti Sains Malaysia serta ramai graduan universiti pada tahun 1980an hingga 1990an menimba banyak ilmu yang dibelajari di universiti tetapi sudah lupa kerana tidak dipraktikkan kerana Malaysia diperintah oleh manusia paling bodoh di dunia iaitu MCA, Gerakan dan SUPP. MCA, Gerakan dan SUPP mengarahkan membekukan semua jawatan kerajaan dengan alasan palsu kemelesetan ekonomi. Selepas tamat pembekukan semua jawatan kerajaan maka MCA, Gerakan dan SUPP mengarahkan pengambilan kakitangan kerajaan baru terdiri daripada graduan muda yang baru tamat pengajian. Graduan-graduan unversiti yang tua tiada peluang naik pangkat dan akhir bersara pada usia Otak bodoh MCA, Gerakan dan SUPP mahu graduan-graduan university bekerja buruh kasar. Buruh kasar tidak memerlukan kelayakan universiti. Buta huruf hingga Tingkatan 3 boleh dilatih tenaga dan stamina untuk bekerja buruh kasar tentu lebih baik berbanding dengan buruh kasar daripada graduan universiti. Graduan-graduan universiti dilatih menulis, berfikir, bertutur, membaca dan membuat kajian di tempat bersih, selesa serta berhawa dingin tentu tidak sesuai untuk jawatan buruh kasar yang memerlukan tenaga yang kuat dan tempat bekerja yang kotor. Majoriti pemimpin MCA, Gerakan dan SUPP berkelayakan Darjah 6 dan Tingkat 3 tentu bodoh seperti katak di bawah tempurung mahu melatih graduan bekerja buruh kasar untuk menipu orang Malaysia bahawa Lim Kim Peu bekerja buruh sambil belajar hingga universiti dilatih oleh MCA, Gerakan dan SUPP termasuk semua graduan universiti. Kita mahu graduan-graduan universiti bekerja mengikut kepakaran masing-masing untuk mencipta perkara-perkara baru untuk kemajuan dan pembangunan negara. Itu sebab kerajaan melabur banyak wang untuk mendidik pelajar-pelajar sekolah menengah hingga universiti supaya mereka yang cerdik pandai dengan ilmu yang diperolehi hendak mencurahkan balik untuk kemajuan dan pembangunan negara serta pertumbuhan ekonomi. Semua Negara di dunia mahu graduan-graduan universiti mendapat pekerjaan mengikut kelayakan. Hanya Malaysia diperintah oleh manusia paling bodoh dalam dunia menghalang semua graduan universiti daripada mendapat pekerjaan mengikut kelayakan serta memaksa semua graduan-graduan university bekerja buruh kasar untuk menyara kehidupan. Bagaimana Malaysia mahu mencapai negara maju dan negara kaya? Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong dan Singapura mengambil semua yang bijak dan berpendidikan untuk berkhidmat di Negara mereka untuk kemajuan dan pembangunan pesat supaya Negara-negara boleh mencapai Negara maju dan kaya dalam masa yang singkat. Malaysia hanya boleh menipu rakyat dengan Wawasan 2020 yang dicadangkan oleh Barisan Nasional untuk menipu rakyat hanya BN boleh perintah untuk mencapai negara kaya dan negara maju pada tahun 2020. BN boleh menang dalam semua pilihan raya umum kerana Wawasan 2020. Sekarang sudah tahun 2018 dan negara Malaysia sudah mahu bankrap. Pakar ekonomi Malaysia meramal pada tahun 2020 Malaysia bukan menjadi negara maju tetapi menjadi negara bangkrap. Lihat ekonomi Malaysia sekarang sudah hutang kepada luar Negara RM 960 bilion, harga barang mahal, banyak skandal wang negara hilang, taraf hidup tinggi, banjiran pekerja-pekerja asing dan pelabur-pelabur asing menguasai sebahagian ekonomi Malaysia. Malaysia patut kurangkan tenaga buruh pekerja asing dengan menggunakan jentera menggantikan tenaga manusia. Tiap-tiap bulan pekerja-pekerja asing menghantar balik wang RM Berbilion ke negara-negara asal mereka. Ini yang merugikan Malaysia.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s